5 značajnih koraka u razvoju motorike kod dece predškolskog uzrasta

jun 10, 2023 | Korisne informacije | 0 Komentara

U predškolskom obrazovanju posebna pažnja se posvećuje razvoju fine motorike kod dece.

Fina motorika je sposobnost upotrebe i koordinacije malih mišića zgloba, šaka i drugih delova tela, kako bi se izveli precizni pokreti. Razvijanje fine motorike je ključni deo dečjeg razvoja, jer utiče na njihovu sposobnost da stiču nove veštine i samostalnost. Na primer, kada dete uči da piše, mora da razvije finu motoriku kako bi moglo da drži pravilno olovku. Pravilno držanje olovke omogućava veću preciznost i kontrolu prilikom pisanja ili crtanja. Ako deca  drže olovku na nepravilan način, to može dovesti do preteranog naprezanja mišića i zamora.

U našoj školi učiteljice organizuju raznovrsne aktivnosti i vežbe kao što su crtanje, bojenje, sečenje i lepljenje papira koje omogućavaju deci da razviju fine motoričke veštine. Precizno pisanje, igranje plastelinom, slaganje slagalica i kockica, doprinose razvoju koncentracije, koordinacije oko-ruka i prostorne percepcije. Kroz ove aktivnosti, deca razvijaju preciznost i kontrolu pokreta, jačaju mišiće ruku i postaju veštija u manipulaciji predmetima.

Kako roditelji mogu pomoći?

Evo nekoliko predloga za roditelje kako bi mogli poboljšati motoričke sposobnosti svoje dece:

  1. Vežbe fine motorike: Ohrabrite decu da koriste svoje prstiće za precizne zadatke poput vezivanja pertli, kopčanja dugmadi, nizanja perli i igara sa štipaljkama, pincetom ili sitnim predmetima (klikeri, bockalice i LEGO kockice). To će poboljšati njihovu preciznost i koordinaciju pokreta prstiju. Uz stimulaciju prstića na rukama, uporedo stimulišite i prstiće na nogama (hod na petama i hod na prstićima). Kada su pristići aktivni, onda će napredovati govorni, emocionalni i intelektualni razvoj.
  1. Igre oblikovanja: Igranje plastelinom, glinom i masom za modelovanje, ima pozitivan uticaj na razvoj grafomotorike kod dece. Kroz ovakve aktivnosti, deca imaju priliku da seku, gnječe i oblikuju materijale. Takođe, igranje u pesku pruža deci zabavu i slobodu, bez obzira da li su na plaži, u parku ili kod kuće. Ove igre omogućavaju deci da eksperimentišu i istražuju u sigurnom okruženju, podstičući njihovu kreativnost i motorički razvoj.
  1. Fizička aktivnost: Igra je neophodna za zdrav razvoj mozga i kritičkog mišljenja. Deca treba da provode vreme u prirodi, da trče, skaču, voze bicikl. Posetite igralište sa ljuljaškama, toboganima, penjalicama i drugim spravama. Bacanje, hvatanje i udaranje lopte su odlične aktivnosti za razvoj motoričkih veština.
  1. Plesanje: Podstaknite decu da igraju uz muziku. Umetnički ples i folklorne igre zahtevaju precizne korake, ritmičke pokrete i ravnotežu, kao i snagu mišića i fleksibilnost. Deca se razvijaju i uče kroz pokret, što im pomaže ne samo u razvoju motoričkih veština, već i u izražavanju misli i emocija.
  1. Sportske aktivnosti: Uključivanje dece u različite sportske aktivnosti kao što su gimnastika, plivanje, balet ili karate, doprinosi razvoju motoričkih veština. Kroz ove aktivnosti, deca će razvijati brzinu, preciznost, koordinaciju pokreta i snagu. Takođe, sportovi poput fudbala, odbojke, rukometa ili tenisa pružaju priliku za dalji razvoj ovih veština kod dece.

Fina motorika je od izuzetne važnosti u predškolskom uzrastu, jer se kroz nju razvijaju ključne motoričke veštine potrebne za precizne pokrete i kasniji uspeh u školskim zadacima. Važno je deci pružiti  strpljenje i podršku. Podsticanje i ohrabrivanje su ključni faktori u razvoju ovih veština, tako da pohvalite njihove napore i napredak kako bi se osećali motivisano i samopouzdano.

Bitno je da učitelji i roditelji sarađuju kako bi obezbedili deci da imaju dovoljno vremena i prilika da razvijaju fine motoričke veštine. Kroz ove zajedničke napore, možemo stvoriti snažnu osnovu za dalji razvoj i uspeh naših mališana.

5 značajnih koraka u razvoju motorike kod dece predškolskog uzrasta-1

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *