7 dobrobiti kvalitetnog predškolskog obrazovanja

jul 17, 2023 | Korisne informacije | 0 Komentara

Predškolsko obrazovanje je temelj na kojem se gradi celokupno obrazovanje deteta. Ono igra glavnu ulogu u razvoju veština, znanja i stavova koji će deci biti potrebni tokom školovanja.

Kvalitetno predškolsko obrazovanje otvara vrata ka obilju dobrobiti za razvoj deteta:

  1. Razvoj socijalne i emocionalne inteligencije

Deca uče kako da komuniciraju, dele i igraju se sa vršnjacima. Ovo je vreme kada deca uče osnove bontona, poštovanja i timskog rada. Takođe, uče da prepoznaju i izraze svoja osećanja. U podučavanju dece kako da kontrolišu svoje emocije i razvijaju empatiju prema drugima učitelji igraju glavnu ulogu.

  1. Razvoj kognitivnih sposobnosti

Kroz igre i aktivnosti koje podstiču razmišljanje, analiziranje i rešavanje problema, deca razvijaju svoje kognitivne sposobnosti. Razvijaju vrednosti kao što su saosećanje, brižnost i ljubaznost. Sposobna su, ne samo da upoređuju informacije, već i da donose zaključke, povezuju različite pojave, prepoznaju obrasce i predviđaju ishode. U svakodnevnom životu, sa velikim uspehom, deca primenjuju stečeno znanje.

  1. Usvajanje osnovnih matematičkih i jezičkih veština

Deca savladavaju osnovne matematičke pojmove kao što su brojanje, razumevanje oblika i veličina, sabiranje i oduzimanje, ali i jezičke veštine koje uključuju bogaćenje rečnika, razumevanje gramatike, veštine slušanja i verbalnog izražavanja. Interaktivne igre i aktivnosti kod dece postavljaju temelje koji su im neophodni za dalji razvoj tehnike čitanja, pisanja i učenja matematike sa razumevanjem. 

4. Razvoj fine motorike

Deca se kroz zanimljive i kreativne zadatke kao što su: crtanje, bojenje i seckanje papira makazama, podstiču da vežbaju preciznost pokreta prstiju, istovremeno razvijajući svoju kreativnost i koordinaciju oko-ruka. Nizanje perli, igre sa štipaljkama, pincetom i sitnim predmetima, pružaju deci zabavu, uz istovremeno usavršavanje veštine hvatanja i manipulacije.

  1. Razvoj kreativnosti

Kada se igraju sa konstruktivnim igračkama, slažu slagalice, crtaju i boje, deca razvijaju svoju maštu i kreativnost. Ove aktivnosti ne samo da potpomažu njihov umetnički razvoj, već podstiču i divergentno razmišljanje, što je važno za rešavanje problema.

  1. Razvoj samostalnosti i samopouzdanja

Obavljajući samostalno školske i domaće zadatke, deca razvijaju odgovornost i radne navike koje doprinose njihovom samopouzdanju. Samostalnost je osnova samopouzdanja i pomaže im da se suoče sa izazovima, donose odluke i veruju u sebe.

  1. Povezanost između roditelja, dece i škole

Predškolsko obrazovanje igra važnu ulogu u pripremi roditelja za polazak njihove dece u prvi razred. Prepoznajući značaj predškolskog obrazovanja, roditelji se aktivno uključuju u predškolske aktivnosti i uspostavljaju saradnju sa učiteljima. Zahvaljujući toj saradnji, suočavaju se sa izazovima školovanja i prate napredak dece, pružajući im neophodnu pomoć kod kuće. Podrška roditelja podstiče samopouzdanje kod dece i motiviše ih da budu aktivni u školskim aktivnostima i postignu bolji uspeh u budućem akademskom obrazovanju. Na taj način se stvara pozitivna atmosfera i povezanost između roditelja, dece i škole.

Obrazovanje u predškolskom uzrastu je najdelotvornija investicija za dugoročna postignuća u školovanju. Ne samo da obogaćuje detetove veštine i znanje, već postavlja put ka uspehu u narednim životnim etapama.

Ulaganje u predškolsko obrazovanje je ulaganje u budućnost!

 

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *