Zaštitimo srpsku tradiciju i zaboravljene zanate

jun 4, 2023 | Korisne informacije | 0 Komentara

Vreme brzo prolazi, a zajedno sa njim bledi i tradicija koja je duboko ukorenjena u srpskom selu. Nažalost, suočavamo se sa surovom realnošću da naša deca uskoro neće imati priliku da upoznaju zaboravljene zanate i dožive autentičnu seosku atmosferu. Doći će vreme kada će domaće životinje postati retkost, a cvrkut ptica samo uspomena koju ćemo sa tugom pamtiti. Neophodno je da preduzmemo korake u zaštiti i očuvanju srpskog sela i zaboravljenih zanata, kako bismo sačuvali bogatstvo naše tradicije.

Zahvaljujući urbanizaciji i brzom razvoju tehnologije deca sve manje vremena provode u prirodi i retko imaju priliku da se susretnu sa seoskim načinom života. Visoke zgrade i gradski beton zamagljuju pogled na čarobne pejzaže i miris sveže pokošene trave. Gradovi se šire, a srpsko selo postaje usamljeno, nepravedno zapostavljeno i zaboravljeno. Domaće životinje, nekada neizostavni deo seoskog života, postaju atrakcija zooloških vrtova koje deca, možda, posete jednom godišnje. Osećaj bliskosti i divljenje tim životinjama postaju privilegija, umesto prirodne svakodnevice.

Zanati koji su prenošeni s kolena na koleno i nekada bili deo seoske svakodnevnice, takođe, polako nestaju iz sećanja. Danas deca ne znaju šta je mlinar, odžačar, časovničar, opančar, stakloduvač, sarač, duborezac, kovač ili ramdžija. Ti zanati su sastavni deo našeg identiteta i kulturne baštine, ali danas su osuđeni na zaborav. Kako bismo očuvali dragocenu srpsku tradiciju, moramo omogućiti mladima da se upoznaju s ovim zanatima, da shvate njihov značaj i vrednost za našu kulturu.

Ideja o organizovanim porodičnim odmorima u seoskom okruženju dobija poseban značaj. Zamislite da porodice provode nekoliko dana na seoskom imanju, okružene tradicionalnom srpskom atmosferom i netaknutom prirodom. Deca bi imala priliku da se igraju s domaćim životinjama, da nauče kako da se brinu o njima, da ožive veštine koje su nekada bile temelj srpskog seoskog života i da se upuste u svet starih zanata.

Na ovim porodičnim odmorima organizovali bismo radionice posvećene zaboravljenim zanatima. Stare zanatlije bi delile svoje znanje sa decom, ponosno prenoseći strast i veštinu koju su generacijama čuvali. Deca bi imala priliku da iz prve ruke vide kako se obrađuje drvo, kako se izrađuju opanci ili kako se kuje gvožđe. Bilo bi to iskustvo koje bi podstaklo njihovu kreativnost i pokazalo im lepotu tradicionalnih zanata.

Organizovani porodični odmori u seoskim sredinama ne samo da bi oživeli zaboravljene zanate, već bi pružili i priliku odraslima da se ponovo povežu sa tradicijom. Možda bi se i oni podsetili kako su se nekad tkali ćilimi, raščešljavala vuna ili kako se otkiva kosa. Ova iskustva bi nadmašila jednostavan odmor – postala bi putovanje kroz vreme vredno obnavljanja veza s našom prošlošću.

Zaštitimo zaboravljene zanate i srpsku tradiciju. Podržimo ovu ideju organizovanih porodičnih odmora koji će celu porodicu vratiti prirodi i upoznati ih sa bogatstvom srpskog sela. Neka čari seoskog života opet postanu deo našeg svakodnevnog života. Neka zanati ne izblede u zaboravu, već budu oživljeni, prenošeni s kolena na koleno. Neka se deca i odrasli ponovo povežu sa prirodom i srpskom tradicijom, stvarajući snažne veze koje će nas čuvati i kroz naredne generacije.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *