Jezička kultura kao ogledalo opšte kulture

maj 2, 2023 | Radionica | 0 Komentara

U životu svakog čoveka govorna kultura ima izuzetno važnu ulogu i veliki značaj. Kada govorimo o jezičkoj kulturi, ne mislimo samo na pravilnu upotrebu gramatike, već i na šire znanje i dubinu izražavanja.

Naš zadatak je da negujemo srpski jezik i govornu kulturu, tako što ćemo učiti decu da pravilno govore, pišu, čitaju i izražavaju svoje misli i osećanja. Na taj način doprinosimo, ne samo njihovom ličnom razvoju, već i razvoju našeg društva u celini.

Pravom, odnegovanom i odmerenom rečju može se postići sve.

U srpskoj kulturi, srpski jezik je ključni element i jedan od najvažnijih faktora nacionalnog identiteta. Negovanja srpskog jezika i govorne kulture je u današnje vreme veoma važno, jer se suočavamo sa sve većim uticajem engleskog i drugih stranih jezika.

Sve više je zastupljen nepravilan govor, pogrešno pisanje i teško slaganje reči i rečenica. Uz to, možemo dodati i problem sa pažnjom i koncentracijom.

Deca i mladi u današnje vreme knjizi pridaju mali značaj i posvećuju joj kratko vreme, a značaj knjige za podizanje nivoa jezičke kulture je ogroman. Čitanjem, deca i mladi šire vidike, bogate rečnik i bolje se izražavaju. Kroz likove u knjigama, dobijaju uvid u različita iskustva i perspektive koje se razlikuju od naših, što može biti izuzetno korisno za razumevanje sveta oko nas.

Važno je podsticati čitanje kod dece i mladih, kako bi se razvila ljubav prema knjigama i stvorila navika redovnog čitanja. To će doprineti njihovom razvoju mašte i kreativnosti, i značajno unaprediti njihove komunikacione veštine, što će im biti od velike koristi u budućnosti.

Na radionicama „Čarolija reči“ u našoj školi ZNAM ZA VIŠE, uz razgovor, knjigu, zanimljive igre reči i aktivnosti koje utiču na bolju pažnju i koncentraciju, odgovaramo na jezičke nedoumice, negujemo jezik, govornu kulturu i lepo pisanje. Kroz razne vežbe i aktivnosti, pomažemo našim učenicima da stvaraju mentalne slike, da nauče da organizuju svoje misli, povezuju pojmove, verbalizuju svoja saznanja, objašnjavaju pojmove, a sve to u cilju boljeg pamćenja.

Jezička kultura kao ogledalo opšte kulture
Jasmina Obrenić, prof. srpskog jezika i književnosti

Jasmina Obrenić, prof. srpskog jezika i književnosti

diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao profesor srpske književnosti i jezika radi 20 godina u Ekonomskoj školi u Čačku.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *